SASDER Başkanı Levent Yiğit ile Röportaj
Anadolu Sağlık Merkezi İş Geliştirme Direktörü Levent Yiğit, Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) Yönetim Kurulu Başkanı olarak dernek hakkında Hastane Dergisinin sorularını yanıtladı:
SASDER, sağlık ve sosyal güvenlik alanında gelişmeleri takip edip sektördeki gelişmeleri yöneticiler ve liderlerle paylaşarak iş birliği içerisinde olmayı amaçlıyor. Bu iş birliği içerisinde eğitimler, seminerler, toplantılar ve farklı sosyal buluşmalar gerçekleştiriliyor. Yaptığımız tüm aktivitelerin temelinde toplumumuz için sağlığın geliştirilmesi var ancak üyelerimizin sosyal olarak da gelişmelerini istiyoruz. Bu nedenle bilimsel toplantılar dışında sektördeki paydaşlarla bir ağ oluşturmak amacındayız.
SASDER bireysel üyeliklerin olduğu bir dernek. Bu bizim farkımız ve güçlü tarafımız. Bir Sivil Toplum Kuruluşu üyeliği sadece mesleki gelişimi değil sosyal olarak da üyelerini besliyor ve kendinizi geliştirmiş oluyorsunuz; bu durum da çalıştığınız kuruma da yansıyor elbette” diyen Levent Yiğit, SASDER’i, hedefleri ve derneğin çalışmalarını Hastane Dergisine anlattı…
Derneğin nasıl bir yapısı var?
Derneğin yönetim kurulu 9 kişi. 9 yedek üyemiz var. Bir de denetim kurulu var. Burada da 3 kişi ve 3 de yedek üyemiz var. Dolasıyla temelde aktif olarak 12 kişi görev yapıyor. Detaylı bilgi için sasder.org incelenebilir.
Dernek olarak neler yapıyorsunuz?
SASDER, hizmet verenlerle ödeyicileri aynı yerde buluşturuyor. Ülkemizde bu bağlamda birçok sivil toplum kuruluşu var. Örneğin hastane yöneticilerinin kurduğu dernekler, sağlık yöneticilerinin kurduğu dernekler var. Bizde farklı olarak sigorta şirketleri ile hizmet sunucuların yöneticileri de bulunuyor. Dolasıyla aslında biz bu sinerjiyi kullanarak bir farklılık yaratmaya çalışıyoruz. Şu anda yönetim kurulumuzda da kabaca yarı yarıya sigortacılar ve hastaneciler bulunuyor.
SASDER’in amacı nedir?
SASDER en başta sağlık ve güvenlik alanında gelişmeleri takip edip sektördeki gelişmeleri yöneticiler ve liderlerle paylaşarak iş birliği içerisinde olmayı amaçlıyor. Bu iş birliği çerçevesinde eğitimler, seminerler, toplantılar ve farklı sosyal buluşmalar yapılıyor. Sasder olarak odağımızda insan ve sürekli gelişim var. En önemli organizasyonumuz her yıl gerçekleştirdiğimiz kongremiz. Pandemi nedeniyle 2020 yılında gerçekleştiremediğimiz kongremizi 2021 yılında 4-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdik. Çok verimli bir kongre oldu.
Sağlık sistemindeki tüm paydaşların yöneticileri ile birlikte düzenlediğimiz kongremizin bu seneki ana teması “Değer Yaratmak” idi. Bu bağlamda Hastane Yöneticileri, Sigorta Şirketi Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşları, İlaç Şirketleri, Tıbbi Malzeme üreten/satan şirketler, Akademisyenler, Bilim Kurulu Üyeleri gibi olabildiğince masanın tüm taraflarını biraraya getirdik.
Aynı zamanda Pegasus CEO’su Sn. Mehmet T. Nane bizlere global risklerden bahsederken, Prof Dr Mehmet Zihni Sungur Uzayan Belirsizlik ve Travmalarda ve Değişen Dünyada İnsan Kalmak başlığında bizlere farkı bakış açıları kazandırdı. Yine Prof Dr Sinan Canan’dan Yeni Dünyada Cesur İnsan başlıklı konuşmasını dinledik. Kongrelerimiz ile ilgili detayı yine web sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Kongrelerinize kimler geliyor?
Derneğimizin yaklaşık 350 üyesi var. Elbette bir dernek için çok yüksek bir sayı değil, ama nitelik olarak değerlendirildiğinde üyelerimizin sektörümüzün önemli kuruluşlarının oyuncuları olduklarını görüyoruz. Kongrelerde daha çok hastanelerin Pazarlama, Kurumsal İletişim, İnsan Kaynakları, Satınalma gibi bölümlerinin idari yöneticilerini görüyoruz. Elbette bu sadece hastanelerle sınırlı değil; laboratuvar, görüntüleme merkezleri, evde bakım şirketleri gibi kurumlardan da katılım oluyor. Bunların yanı sıra kongrelerimize sağlık sigortası şirketlerinden yöneticilerin katılımı oluyor. Ayrıca sağlık alanındaki girişimciler de kongremizde yer almaya başladı.
Bu sene kongre nerede düzenlendi?
Antalya’da Gloria Verde Resort Otel’de gerçekleştirdik. İş hayatından farklı bir ortamda insanlarla buluşmak ve yaklaşık 2-3 gün aynı ortamda bulunuyor olmak hem iş ilişkilerini güçlendiriyor hem de iş yaşantısı dışında insanların konuşması, diyalogların kurulması daha rahat oluyor. Buradan güzel çıktılar yakalanabiliyor, birçok insanla fikir alışverişi yapılıyor.
Derneğe bireysel olarak mı kurumsal olarak mı üye olunuyor?
SASDER bireysel üyeliklerle çalışan bir dernek. Siz A kurumunda çalışırken B kurumuna geçtiğinizde üyeliğiniz iptal olmuyor. Dolasıyla önce sizi, sonra da sizinle birlikte kurumunuzu da geliştiriyor. Bireysel bir dernek olduğu için önce kişileri geliştiriyor, ancak bir kurumun da gelişmesi kişilerle başlıyor zaten. Bu bağlamda SASDER, insanların farklı bakış açıları elde etmeleri için bir fırsat.
Kongreler dışında ne gibi eğitimler veriyorsunuz?
Pandemiye kadar hem Anadolu’da farklı illere gidiyorduk hem de İstanbul’da yaptığımız organizasyonlar oluyordu. Farklı farklı illerde, eğer mümkünse o illerdeki derneklerde, özel sağlık kurumlarında veya sigorta şirketlerinin acentelerinde toplantılar düzenliyorduk. Konuları biz belirliyor, spesifik konular seçiyorduk. Sağlık hizmetlerinde fiyatlandırma, satınalma ile ilgili konular konuşuyorduk. Pandemide ise bu toplantıları online yaptık. 2020’nin sonu ve 2021 içerisinde 3 tane “Sektör Konuşuyor” başlıklı online toplantı gerçekleştirdik. Spesifik konularla ilgili bir moderatör eşliğinde görüşmeler oldu. Şimdi çok yakın zamanda yayınlanan bazı yönetmelikleri 360 derece değerlendirmek üzere yine Sektör Konuşuyor organizasyonu yapmak üzere kolları sıvadık. Sosyal medya hesaplarımızdan bu organizasyonları duyuruyoruz.
SASDER’i diğer derneklerden ayıran özellikler nedir?
Sektörde benzer dernekler var. Ancak biz SASDER olarak farklılık getirmek istedik. En önemlisi daha demokratik ve ortak kararların alınabileceği bir dernek yapısı oluşturduk. Tek bir kişinin yürüttüğü değil bir yönetim kurulunun olduğu, bu kurulun düzenli olarak değiştiği, farklılaştığı bir yapı oluşturmaya çalıştık, temelde fikir buradan çıktı. SASDER çok ciddi bir destek ve sinerji ile kuruldu. Her çağa ayak uydurarak hep daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Temelde üyelerimizin beklentisi SASDER’e üye oldukları için ne gibi ayrıcalıklara sahip olacakları. İnsanlar SASDER’e üye oldukları için mutlu olmalılar. Özellikle de sigorta bakış açısını geliştirmeye çalışmak, aynı zamanda hizmet sağlayıcıların da bakış açılarını bu yöne döndürmeye çalışıp hem dünyada hem de Türkiye’de örnek olmasını istediğimiz bazı işleri ön plana çıkartmak istiyoruz.
Dernek başkanı olarak şu an işleriniz daha da yoğunlaşmış olmalı…
Hiç şüphesiz daha çok arttı ama bu çok doğal. Genç bir Yönetim Kurulumuz var. Sektörde uzun zamandır emek vermiş kişileri daha çok danışma kurulunda konumlandırdık ve gençlerle yönetim kurulunda iş yapmaya karar verdik. İşlerimiz yoğun. Toplantılara, eğitimlere, kongrelere devam edeceğiz. Bizim tüzüğümüze göre yönetim kurulları 3 yılda bir değişiyor. Yönetim kurulunda olan bir kişinin üçüncü dönem kuruldan ayrılmasını istedik ve bunu hep uyguladık. Bence bu, SASDER’in fark yaratan noktalarından bir tanesi. Devamlılığı sağlamak şart ama başka üyelere de fırsat vermek lazım. Yönetimde hep aynı insanların olmasını istemiyoruz. Değişim olsun ki, gelişim de olsun. Şimdiki yönetim kurulumuz da gençlerden oluşuyor. İşimiz çok…